Ajánlók

Beethoven, ​Mozart, Debussy, Wagner… nevek, amelyek hallatán azonnal díszes koncerttermek, frakkban feszítő karmesterek, elegáns nézőközönség sejlik fel előttünk, és szinte érezzük a mindent körülölelő szent áhítatot. De kik voltak ezek az emberek a hétköznapokban? Mi történik, ha kivételesen nem a nagy és megközelíthetetlen alkotókat, hanem az esendő embereket próbáljuk meglátni bennük?
Gyűjteményes ​kötetünk Szent-Györgyi Albert C-vitaminjától Pavlics Ferenc holdjáró autójáig 50 zseniális találmányt és felfedezést mutat be. Az egész világon ismerik a gyógyítás, a repülés, a csillagászat, a közlekedés és az energiafelhasználás területén született magyar újításokat. Persze nem minden úgy történt, ahogy eddig gondoltuk; ámulva olvassuk a felfedezések néhol krimibe illően izgalmas, de mindig szigorú tényeken alapuló történetét.
A magyar holokausztkutatás a Délvidékre vonatkozóan máig főként az 1944 márciusa utáni gettósítások és deportálások történetét tárta fel. Margittai Linda munkája az ezt megelőző, jóval tágabb időszakot átfogóan, 1941 áprilisától 1944 tavaszáig elemzi a délvidéki "zsidókérdést", a magyar hatóságok délvidéki zsidópolitikáját.
Ez a könyv nyolc erdélyi főnemesi család túléléséről, hazatérésének körülményeiről és perspektíváiról szól. Olyan erdélyi arisztokrata családok - Bánffy, Barcsay, Bethlen, Kálnoky, a Mikes két ága, Teleki, Ugron - második világháború utáni története körvonalazódik, amelyek többsége a magyar történelem jelentős eseményeinek főszereplői közé tartozott.
Üresfejű. Könnyelmű. Önző. Feslett. Milyen gyakran derül ki az igazság az olyan nők jelleméről, akiket így emlegetnek? A történelem különösen kegyetlenül elbánik azokkal a nőkkel, akik feszegetik a hagyományos szerepek kereteit, úgymint kötelességtudó lány, hű feleség és odaadó anya. A történelmi beszámolók, amelyeket többségükben férfiak írtak, rendszerint pellengérre állítják a nőket, ha bármi nyomát találják romantikus vagy szexuális "eltévelyedésnek". Azonban kevés lenyűgözőbb téma adódik, mint egy gyönyörű, rossz hírű nő.
"A két idősíkon játszódó történet helyszíne közös csupán: Tihany. Gréta, a fiatal parfümőr és Dénes, a sármos sommelier sorsszerű találkozásával elindul valami, aminek hatására a múltból titkok és rejtélyek törnek a felszínre... Az 1050-es évek sötét középkorában Lázár apát titkos kertjében egy váratlan találkozás megváltoztat mindent, ami még a távoli jövőre is hatással lesz...
A regény a klasszikus homéroszi történet feldolgozása, melynek középpontjában Odüsszeusz felesége, Pénelopé áll. Miközben férjét várja haza, meg kell birkóznia a kérők egyre növekvő türelmetlenségével, akik mindannyian feleségül akarják venni, hogy megszerezzék Ithaka trónját. A nehézségeket fokozza, hogy a partvidéket kalózok fosztogatják, a sziget pedig férfiak híján védtelen a támadásokkal szemben.
Két jó barát, Joe Simpson és Simon Yates 1985 májusában együtt vágnak neki, hogy meghódítsák a Siula Grande (6356 m) addig még megmászatlan nyugati falát a perui Andokban. Tervük sikerül, ám a visszaúton, ereszkedés közben Joe eltöri a lábát, ami ekkora magasságban egyenlő a halálos ítélettel. A kötél, mellyel társa megkísérli leengedni a sérült hegymászót, nem elég hosszú, így amikor Joe váratlanul egy szakadék felett lógva találja magát, kiderül, hogy a további ereszkedés lehetetlen.
Valós eseményeket feldolgozó történelmi regény. Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével egy katonai puccs megdöntötte a demokratikusan megválasztott kormányt. Ám Vargas Llosa nagy sztorit talált benne – s nemcsak azért nagy sztori ez, mert évtizedekre meghatározta Közép-Amerika sorsát, hanem azért is, mert van benne valami ördögi. Ördögi, ahogy egy hamis elképzelés alapján – hogy Guatemala kormánya a szovjet kommunizmus szálláscsinálója a kontinensen – hatalmas erők lépnek mozgásba, óriási emberi tragédiákat okozva, és kisiklatva egy ország, sőt egy egész földrész természetes fejlődését.