Könyvtári tudnivalók

Beiratkozás

0-16 éves korig ingyenesen iratkozhatsz be a könyvtárba. 16 éves korig a beiratkozáshoz szüleidnek vagy gondviselődnek - a személyi okmányai alapján – egy jótállási nyilatkozatot kell kitöltenie és aláírnia, így engedélyezik beiratkozásod könyvtárunkba, és felelősséget vállalnak könyvtárhasználatodért.

Beiratkozáskor kapsz egy olvasójegyet, amely 1 évig érvényes.

Az olvasójegyed minden könyvtárlátogatáskor hozd magaddal!

FONTOS! Beiratkozáshoz dokumentum

 

Kölcsönzés

A könyveket 4 hétre (28 napra) kölcsönözheted ki, maximum 5 db lehet nálad.

Folyóiratok kölcsönzésére is van lehetőséged, egy alkalommal 5 db-ot és 1 hétre. A legfrissebb példányokat csak a könyvtárban olvasgathatod.

A kölcsönzés határidejét mindig beírjuk olvasójegyedbe, hogy ne feledkezz meg róla.

Kérjük, hogy a kölcsönzési határidőket tartsd be, hiszen a könyvtár dokumentumai mások számára is érdekesek, fontosak!

 

Hosszabbítás

Ha szükséged van még a kikölcsönzött könyvekre és folyóiratokra - a lejárati időn belül - kérheted a határidő meghosszabbítását.
Ezt megteheted:

A határidő meghosszabbítására csak akkor van lehetőséged, ha nincs az adott dokumentumra előjegyzés. E-mailben történő hosszabbítás akkor tekinthető érvényesnek, ha válasz-e-mailt kapsz az új határidőről.

 

Előjegyzés

Előfordulhat, hogy a könyv, amit keresel megvan a könyvtárban, de más olvasónál van kölcsönzésben. Ha Te szeretnél lenni a következő kölcsönző, kérd a könyvtárost, hogy jegyezze elő Neked. A kötetet a könyvtárba való visszaérkezésekor 10 napig félretesszük számodra.

 

Foglalás

Ha online katalógusunk böngészése közben rátalálsz egy olyan könyvre, amit szeretnél kikölcsönözni, lehetőséged van arra, hogy foglalással 7 napig félretegyük a nevedre.

 

Online könyvtár

Ha beiratkozott olvasónk vagy, egyszerűen és gyorsan figyelemmel kísérheted az általad kikölcsönzött könyvek, folyóiratok lejárati idejét, kérheted a határidők meghosszabbítását, foglalást vehetsz fel. Megtekintheted a beiratkozáskor megadott adataidat, és könyvtári tagságod érvényességét.

Ehhez be kell jelentkezned a honlap jobb oldalán az olvasói belépésnél az e-mail-címed vagy olvasójegyed számának beírásával és a jelszó megadásával.
Az online könyvtár használatához először regisztrálnod kell a könyvtár weboldalán vagy személyesen a könyvtárban, ehhez kérd szüleid segítségét.

 

 

Jó, ha tudod…

Mi történik, ha nem tartod be a kölcsönzési határidőt?
A kölcsönzési határidő lejárta után emlékeztető levelet küldünk, amelyért díjat számolunk fel, 200 Ft-ot felszólításonként.
Ha már 14 éves vagy, késedelmi díjat kell fizetned a határidő lejárta után visszahozott könyvekért (5 Ft/nap/könyv + 100 Ft ügyviteli költség felszólításonként).

 

Mi történik, ha elveszett vagy megrongálódott, amit kikölcsönöztél?
Az elveszett vagy megrongálódott könyvet pótolnod kell.  Arra figyelj, hogy csak az azonos író, azonos művével, újabb vagy ugyanazon kiadásával teheted ezt meg.
Ha nem tudod beszerezni a könyvet, a mindenkori kereskedelmi áron kell megtérítened a könyv értékét.