KOSSUTH ERKÉLY

(Helyi Értéktár)

kossuth erkelyAz egyik legkülönösebb ceglédi emlékmű. Eredetileg annak a pozsonyi épületnek a falát díszítette, ahol Kossuth Lajos és a reformkor kiváló politikusai megszálltak. Az erkélyen állva mutatta be Kossuth március 17-én az első magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost, aki szintén itt mondta el első miniszterelnöki beszédét.

Mivel a pozsonyi épületet a 19. század végén átalakították, az erkélyt lebontották. Ám a köveit (négy pillérét) Budapestre szállították és a 20. század első évtizedeiben az Országgyűlési Múzeumban helyezték el. A múzeum megszűnése után 1954-ben Ceglédre hozták a pilléreket, ahol 1962. szeptember 19-én a Szabadság tér református templom előtti szakaszán felállították azokat. Mai helyükre 1996-ban kerültek az erkély maradványai. Cegléd városa nem kevés anyagi áldozattal járult és járul hozzá e sajátos emlékmű megóvásához. Másolata 2015 óta az újra megnyitott Országgyűlési Múzeum állandó kiállításában látható.

A Kossuth erkély a ceglédi Kossuth-kultusz egyik látványos eleme; 1996 óta március 15-e előestéjén ez az egyik helyszíne a ceglédi megemlékezéseknek. A Ceglédre érkező látogatóknak is ez az egyik legkeresettebb célpontja.